Символіка весільних пісень та обрядів Буковини - Ревега, Марина Степанівна (My University, 2021)
Магістерська робота присвячена вивченню символіки весільних пісень та обрядів Буковини. У дослідженні звернено увагу на символ як фольклорний знак. Зроблено спробу окреслити регіональні особливості символічної системи весільного фольклору. Подано класифікацію найчастотніших символів весільних пісень буковинського краю: космогонічні, зооморфні, рослинні, явищ природи та локальні. Описано специфіку весільної обрядовості на прикладах сватання, збирання барвінку та пошиття вінка, випікання калачів, завивання гільця та покривання. У роботі деталізовано принципи виокремлення фольклорних оніричних текстів та одиничних текстів. Проаналізовано символіку снотлумачень весільної семантики. Зроблено статистичний аналіз сучасного стану оніричного фольклору весільної семантики на основі обробки анкетних даних жителів села Топорівці Новоселицького району Чернівецької області. Дипломна робота містить також методичні рекомендації щодо викладання весільного фольклору, особливо буковинського, у закладах загальної середньої освіти.
Keywords: весілля, символ, обряд, пісня, фольклорний знак, снотлумачення, онірема, образ-символ