Соціально-економічний розвиток територіальної громади в зоні впливу обласного центру (на прикладі Мамаївської територіальної громади) - Полянський, Олександр Михайлович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Проаналізовано ключові аспекти функціонування громади в контексті децентралізації, зокрема демографічну ситуацію, економічну активність, стан інфраструктури, соціальну сферу та екологічну складову. Досліджено вплив близькості до міста Чернівці на формування центр-периферійних взаємин, а також на зміни в структурі зайнятості та міграційних процесах. Особливу увагу приділено потенціалу сталого розвитку громади, її адаптивності до нових викликів та залученню інноваційних підходів до управління. Представлено результати SWOT-аналізу та соціологічного опитування, які дали змогу визначити сильні та слабкі сторони громади, можливості та загрози її подальшого розвитку. Запропоновано конкретні рекомендації щодо стратегічного планування з урахуванням соціально-економічної специфіки Мамаївської громади.
Socio-economic development of a territorial community in the zone of influence of the regional center (using the example of the Mamaivtsi territorial community)
Keywords: Мамаївська громада; соціально-економічний розвиток; центр-периферійні взаємини; обласний центр; децентралізація; сталий розвиток; регіональне планування; SWOT-аналіз; просторовий вплив; Чернівецька область