КОНВЕРГЕНЦІЯ НАЦІОНАЛЬНИХ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИХ ПОЛІТИК В КОНТЕКСТІ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ - Верстяк, А.В. (My University, 2023)
Розглянуто механізми конвергенції національних еколого-економічних політик. Оцінено конвергенцію соціально-економічного розвитку України. Досліджено механізми гармонізації, нав’язування, дифузії та регуляторної конкуренції. Проаналізовано сутність та особливості оцінки конвергенції. Запропоновано узагальнену типологію механізмів конвергенції політик, яка включає гармонізацію, нав’язування, дифузію та регуляторну конкуренцію, які відіграють важливу роль у досягненні еколого-економічної конвергенції політик та створенні сприятливого середовища для сталого розвитку та економічного зростання. Визначено через які проміжні механізми зазначені структурні зміни та «модернізаційні сили» впливають на внутрішню політику. Досліджено, що дифузія становить третій і окремий клас механізмів конвергенції, які необхідно систематично інтегрувати в аналіз конвергенції національних еколого-економічних політик
Keywords: конвергенція економіки, гармонізації, нав’язування, дифузії, регуляторної конкуренції.