Географічні особливості формування міських поселень Чернівецької області - Зварич, Василь Васильович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У роботі розглянуто географічні аспекти формування міських поселень Чернівецької області. Визначено основні чинники, що впливають на їх розташування, зокрема природно-географічні, історичні, демографічні та соціально-економічні. Проведено аналіз сучасних тенденцій розвитку міських поселень, зокрема урбанізації, змін демографічної структури, просторової організації та функціональної спеціалізації. Виявлено проблеми сталого розвитку міських поселень у регіоні та запропоновано можливі шляхи їх розв’язання. Особлива увага приділена впливу етнічного складу, міграційних процесів і наявності природних ресурсів на формування просторової структури міських територій.
Geographical features of the formation of urban settlements in Chernivtsi region
Keywords: міські поселення; Чернівецька область; урбанізація; демографія; етнічний склад; соціально-економічний розвиток; просторове планування; географічні особливості