Питання типології конституційних обов’язків людини і громадянина - Білоскурська, Олена Валеріївна (ТОВ "Юрінком Інтер", 2010)
У статті аналізується необхідність типології конституційних обов’язків людини та громадянина, їх диференціація на різні групи у відповідності з об’єктивними критеріями, що має пізнавальне значення та конкретизацію конституційних обов’язків в чинному законодавстві. Визначено найбільш суттєві критерії класифікації обов’язків людини та громадянина, на підставі чого обґрунтована авторська класифікація системи конституційних обов’язків.
Question type constitutional obligations of a man and a citizen
Keywords: конституційні обов'язки; типологія; види конституційних обов'язків; обов’язок захищати Вітчизну, незалежність та територіальну цілісність України, шанувати її державні символи; обов’язок не заподіювати шкоду природі і культурній спадщині, відшкодовувати завдані збитки; обов’язок сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом; обов’язок неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей; політичні обов'язки; економічні обов'язки; соціальні обов'язки; обов'язки в екологічній і культурній сферах; особисті обов'язки; загальні обов'язки; спеціальні обов'язки; індивідуальні обов'язки; колективні обов'язки