Особливості формування русла та заплави р.Чорний Черемош в межах однорідних ділянок - Костенюк, Людмила Володимирівна; Смірнова, Віра Геннадіївна; Ющенко, Юрій Сергійович (Чернівці «Технодрук», 2016)
В межах днищ ерозійних річкових долин найбільш понижену частину називають руслово-заплавною. Переважно це стрічкоподібно витягнута територія – смуга русла та заплави (СРЗ). Ці морфологічні утворення розвиваються переважно протягом голоцену і відносно надзаплавних терас – це більш нові, цілісні утворення, результат новітнього функціонування системи потік-русло. Їх цілісності та виділенню відносно інших складових долини, повинна відповідати відносна стабільність, збалансованість системи діючих чинників, перш за все тектонічних рухів. Для ріки Чорний Черемош нами, в межах чотирьох ОДд, виділено сім ОДРЗ.
Keywords: руслові процеси; заплава; ріка Чорний Черемош; ОДд