АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ В УМОВАХ ТРИВАЮЧИХ ВІЙСЬКОВИХ КОНФЛІКТІВ: УКРАЇНСЬКИЙ ТА ІЗРАЇЛЬСЬКИЙ ДОСВІД - Krainii, Pavlo (My University, 2026)
конфліктів в Україні та Ізраїлі. Встановлено, що ізраїльська система таких органів від початку проголошення незалежності держави перебувала під впливом кількох триваючих воєн за збереження своєї міжнародної суб’єктності. Це вплинуло на формування унікального способу правового регулювання діяльності органів публічної адміністрації, законодавство якої включало раніше чинні норми османської доби, акти періоду Британського мандату та систему загального права. Паралельно розвивається законодавство про надзвичайний стан. Важливою складовою успішного забезпечення прав і свобод людини в таких умовах є залучення органів публічної адміністрації місцевого рівня, які не лише надають публічні послуги, але й допомагають органам оборони та безпеки забезпечувати захист населення. При цьому процеси вдосконалення надання послуг, цифровізація та залучення різноманітних цифрових сервісів для допомоги тимчасово евакуйованим особам не припиняються. Режим надзвичайної ситуації продовжується Урядом на підставі спеціального законодавства. Забезпечення функціонування публічної адміністрації в Україні відбувається в умовах дії правового режиму воєнного стану. Його запровадження з початком російсько-української війни істотно вплинуло на діяльність органів, які формують публічну адміністрацію. Так, створення військових та військово-цивільних адміністрацій на місцевому рівні як тимчасових органів влади на окремих територіях держави забезпечує додержання прав людини. Проте необхідно забезпечити діяльність єдиного органу влади, що дозволить вирішити суперечності із чинним законодавством про місцеве самоврядування. Спостерігається й тенденція щодо розвитку законодавства про публічні послуги, процедуру та їх цифровізацію.
Keywords: публічна адміністрація; надзвичайний стан; воєнний стан; права людини; публічне врядування; цифровізація; військові адміністрації; військово-цивільні адміністрації; Ізраїль; Україна