Психологічні особливості взаємозв’язку між самооцінкою підлітків і їх соціометричним статусом у групі - Петрюк, Юліанна Русланівна (My University, 2025)
У дипломній роботі досліджено психологічні особливості взаємозв’язку між рівнем самооцінки підлітків та їх соціометричним статусом у групі. Розглянуто теоретичні основи формування самооцінки в підлітковому віці, з’ясовано механізми її впливу на соціальну поведінку та взаємодію. Описано структуру соціометричного статусу та його роль у розвитку особистості в період активної соціалізації. Проведено емпіричне дослідження із застосуванням психодіагностичних методик (методика дослідження соціальної адаптованості, визначення самооцінки, труднощів у встановленні контактів В. Бойка, методика К. Роджерса – Р. Даймонда), що виявило статистично значущий взаємозв’язок між рівнем самооцінки та статусом у групі. Результати показали, що підлітки з високою або адекватною самооцінкою частіше мають вищий соціометричний статус, активнішу взаємодію з ровесниками та кращу адаптацію в соціальному середовищі.
Keywords: підлітковий вік; самооцінка; соціометричний статус; міжособистісні стосунки; соціальна адаптація