Відсубстантивні новотвори сучасної української мови та аспекти їх вивчення в закладах загальної середньої освіти - Бойчук, Ольга Іванівна (My University, 2021)
Магістерська робота присвячена встановленню та систематизації семантичних, словотвірних і функціонально-прагматичних особливостей лексичних новотворів Василя Барки та Василя Стуса, з’ясуванню особливостей здійснення їхнього лексикографічного опису. У роботі визначено теоретичні аспекти дослідження новотворів у мовознавчій науці, схарактеризовано словники лексичних новотворів, описано сучасний стан та основні етапи розвитку української неографії, здійснено лексико-семантичну класифікацію оказіональних слів Василя Барки та Василя Стуса, охарактеризовано особливості творення авторських лексичних новотворів у ракурсі їх частиномовної належності, виявлено основні функціонально-прагматичні особливості авторських лексичних новотворів у поетичних текстах поетів, описано особливості вивчення авторських новотворів у закладах загальної середньої освіти. Аналіз відсубстантивних лексичних інновацій В. Барки та В. Стуса здійснений на основі описового, типологічного методів та методів системного підходу, компонентного аналізу, лінгвістичного спостереження. Запропоновано методичні рекомендації, розробку уроку та довідкових матеріалів для вчителя щодо вивчення неологізмів у закладах загальної середньої освіти.
Substantive originated neologisms in the modern ukrainia language and the ways of studying them in general secondar educational institutions
Keywords: Неологія; Неографія; Авторські неологізми; Відсубстантивні новотвори; Словотворчі засоби