Творчість Анатоля Костенка як джерело вивчення біографії Тараса Шевченка та Лесі Українки в ЗЗСО - Приказка, Альона Анатоліївна (My University, 2023)
У роботі досліджено історико-біографічні твори видатного українського письменника й літературознавця, упорядника мемуарних книг Анатоля Костенка про Тараса Шевченка й Лесю Українку. Його літературна спадщина на відповідну тематику, розглянута в контексті викладання біографії видатних українських письменників у закладах загальної середньої освіти, розширює традиційні уявлення про творчі портрети письменників, поглиблює розуміння їх національної літературної спадщини. Ці образи постають передусім з концепції характеру їх неповторної творчої індивідуальності й обставин, в які вони були поставлені долею й умовами тогочасної доби. Таке подання матеріалу суттєво пожвавлює увагу учнів, допомагає педагогові позбутися нудного й шаблонного вивчення біографій видатних українців як „набору сухих фактів”, які висвітлюються почергово, не викликаючи жодних почуттів.
Keywords: Анатоль Костенко; Тарас Шевченко; Леся Українка; біографія; автобіографія; історико-біографічна література