Естетичні якості ландшафтів у контексті використання та збереження гуманістичного ресурсного потенціалу регіону : Автореф. дис...канд. географ. наук - Бучко, Жанна Іванівна (Чернів. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2002)
Обґрунтовано теоретико-методичні основи виявлення естетичної цінності ландшафтів як складової рекреаційного та гуманістичного ресурсного потенціалу території чи акваторії. Виявлено критерії естетичної цінності ландшафтів та ландшафтоутворюючих складових. Проаналізовано різні підходи до оцінювання естетичних якостей ландшафтів та запропоновано методику естетичного оцінювання краєвиду. Здійснено дослідження різноманітності ландшафтної структури території Чернівецької області та укладена картосхема хорологічного різноманіття ландшафтів з диференціацією ступеня різноманіття. Проведено узгоджений аналіз між ступенем різноманіття ландшафтів та естетичною цінністю краєвидів. Запропоновано використання досліджень естетичних якостей ландшафтів у освітньо-виховній, туристичній та природоохоронній діяльності.
Aesthetic qualities of landscapes in the context of the use and reservation of the humanistic resource potential of the region
The thesis dwells on grounding of the theoretic methodological foundations of determination of the aesthetic value of landscapes as a constituent of the recreational and humanistic resource potential of the territory or aquatory. Determination of the criteria of aesthetic value of landscapes and landscape-building constituents. Analyzing of different approaches to evaluation of aesthetic qualities of landscapes; and on suggesting of the methodology of aesthetic evaluation of the territory. The investigation of the variety of the Chernivtsi region has been fulfilled. The map-scheme of the spatial landscape diversity with the differentiation of the variety degree has been made up. An arranged analysis between the degree of the landscape diversity and the aesthetic value of the territory has been held. The use of the investigation of aesthetic qualities of the landscapes in educational, tourist, and nature-protecting activity has been suggested in the thesis.
Keywords: естетичні якості ландшафту; естетичні функції ландшафтів; гуманістичний естетичний потенціал; естетичне сприйняття; естетичне оцінювання ландшафту; ландшафтне різноманіття