Роль дитячої літератури в логопедичній роботі з дітьми старшого дошкільного віку - Запотічна, Наталя Миколаївна (My University, 2022)
Дипломна робота присвячена дослідженню впливу дитячої літератури на розвиток мовлення у дітей старшого дошкільного віку на логопедичних заняттях (на базі ДНЗ No16 м. Чернівці). Актуальність дослідження зумовлена тим, що проблема використання дитячої літератури в логопедичній роботі з дітьми старшого дошкільного віку не знайшла належного відображення в спеціальній літературі. У дипломній роботі здійснено аналіз теоретичних і практичних аспектів використання дитячої літератури з дітьми старшого дошкільного віку; проведено діагностику рівня розвитку мовлення дітей старшого дошкільного віку; створено програму розвитку мовлення дошкільнят та експериментально перевірено її ефективність у процесі використання дитячої літератури на логопедичних заняттях і здійснено порівняльний аналіз отриманих результатів. У першому розділі «Теоретичні основи особливостей розвитку мовлення у дітей дошкільного віку» розглядаються сучасні психолого-педагогічні дослідження розвитку мовлення у дітей дошкільного віку, особливості розвитку мовлення та мовленнєвих порушень дітей дошкільного віку, художньо-мовленнєва компетенція та використання дитячої літератури в логопедичній роботі з дітьми старшого шкільного віку. Другий розділ «Методика використання дитячої літератури в логопедичній роботі з дітьми старшого дошкільного віку» присвячено діагностиці рівня розвитку мовлення дітей старшого дошкільного віку, створенню програми з розвитку мовлення у дітей дошкільного віку із загальним недорозвиненням мовлення та перевірці її ефективності, дослідженню динаміки розвитку мовлення дітей старшого дошкільного віку з використанням дитячої літератури. У дослідженні брали участь 15 дітей віком від 5 до 6 років. Отримані дані підтвердили ефективність створеної програми з розвитку мовлення та доцільність використання дитячої літератури на логопедичних заняттях.
Keywords: старший дошкільний вік; рівні розвитку мовлення; дитяча література; логопедичні заняття