Вплив творчої спадщини Гната Хоткевича на формування національної свідомості студентської молоді - Ленчинська, Катерина Миколаївна (My University, 2023)
В існуванні кожного народу національна свідомість є домінуючим фактором формування громадянського суспільства. Людина є учасником усіх проявів суспільного життя, і водночас вона відстоює інтереси та спільні цілі цього суспільства, живе за правилами своєї національної спільноти. На тлі широкого поняття національної свідомості важливе місце для нас, українців, посідає вузьке поняття – українська національна свідомість. У різні історичні періоди під впливом різноманітних політичних, духовних, економічних, соціальних та інших факторів модель української національної свідомості безперервно уточнювалась і змінювала свої обриси. Кожна історична епоха залишила свій відбиток у національному коді України та українського народу. Хоткевич Гнат Мартинович — український письменник, фольклорист, актор, мистецтвознавець та видатний бандурист, що подарував нам можливість доторкнутися до своєї творчості й музики. Відзначимо, що наполегливе навчання виконавському мистецтву забезпечило музиканту звання «першого професійного бандуриста з віртуозною технікою гри та музично-теоретичними знаннями». Г.М. Хоткевич залишив по собі близько трьохсот літературних та чотирьохсот музичних творів, організовував народні хори, театри й інструментальні колективи в різних частинах України. Майстер і виконавець в особі Хоткевича геніально поєднували знання акустичних законів народного інструменту з глибинною семантикою породження музичного звуку та застосування всієї палітри штрихів і нюансів звуковидобування. Також Хоткевич використовує загальноприйняту музичну термінологію, розшифровуючи прийоми гри на бандурі, що було вперше зроблено в методичній літературі, надрукований для бандури підручник мав всі риси педагогіко-методологічного підґрунтя для наукового та практичного вивчення бандури. Систематизовано та узагальнено науковий матеріал з даного дослідження, обґрунтовано значення впливу творчості Гната Хоткевича на формування національної свідомості студентів. Матеріали даної роботи можуть бути використані студентами та викладачами закладів вищої освіти у навчальній, виховній та культурно-просвітницькій діяльності.
Keywords: бандура, Гнат Хоткевич, підручник, музика, бандурне мистецтво, національна свідомість, студентська молодь