Індивідуально-особистісні відмінності емоційної регуляції у подружній комунікації в умовах ситуаційно-психологічного навантаження - Гуляс, Інеса Антонівна (Наукові перспективи, 2026)
У статті розглянуто особливості взаємозв’язку індивідуально особистісних характеристик емоційної регуляції та афективного стану з якістю подружньої комунікації в умовах ситуаційно-психологічного навантаження. Описано сучасні теоретичні підходи до вивчення емоційної регуляції та афекту як детермінант ефективності міжособистісної взаємодії. У межах емпіричного дослідження застосовано психодіагностичні методики, адаптовані до українського контексту, зокрема Шкалу труднощів емоційної регуляції (DERS), Шкалу позитивних та негативних переживань (SPANE) та Шкалу подружньої адаптації (DAS). Виявлено, що показники контролю імпульсів та доступу до стратегій регуляції є найсильнішими предикторами загального рівня подружньої взаємодії, що обґрунтовує необхідність розвитку гнучких стратегій емоційної регуляції для забезпечення конструктивного спілкування і зниження конфліктності. Висвітлено значення афективного стану: позитивний афект сприяв підвищенню узгодженості та задоволеності взаємодією, натомість негативний – мав обернений ефект, підкреслюючи важливість емоційного тла в модифікації комунікативної поведінки подружніх пар. Виявлено значну варіативність показників емоційної регуляції та афективного стану, що свідчить про існування різних психологічних профілів партнерів і обґрунтовує необхідність індивідуалізованих підходів у психологічному супроводі сімей. На основі отриманих результатів розроблено практичні рекомендації щодо психологічної підтримки подружніх пар, зокрема програми розвитку стратегій емоційної регуляції, інтервенції для балансу афективного стану та індивідуалізацію втручань залежно від психологічного профілю пари. Отримані результати поглиблюють наукове розуміння механізмів емоційної регуляції у подружніх стосунках і мають практичну значущість для психологів і сімейних консультантів, сприяючи підвищенню якості взаємодії, зниженню конфліктності та підвищенню задоволеності подружнім життям.
Keywords: емоційна регуляція, афективний стан, подружня взаємодія, міжособистісна комунікація, психологічні ресурси, стресова адаптація, сімейне консультування