Категорія комунікативної інтенції в українській мові - Шабат-Савка, Світлана Тарасівна (Шабат-Савка С. Т. Категорія комунікативної інтенції в українській мові: монографія. Чернівці : «Букрек», 2014. 412 с., 2014)
У монографії комплексно досліджено категорію комунікативної інтенції з огляду на її антропоцентричні, когнітивні та дискурсивні параметри. Уперше комунікативну інтенцію розглянуто як синтаксичну категорію, що має міжрівневий статус і реалізує свої значення в модально-інтенційних конструкціях, реченнєвих еквівалентах та дискурсивних висловленнях. Створено універсальну типологію інтенцій, яка найбільш оптимально репрезентує феномен людського буття. Визначено важливу роль інтенції та її специфіку у зв’язку з дискурсивно-стильовою і жанровою диференціацією текстової комунікації; окреслено типологічні вияви категорії інтенції в художньому, розмовному, публіцистичному, епістолярному, науковому та офіційно-діловому дискурсах української мови. Для науковців, викладачів, аспірантів та студентів філологічних спеціальностей вищих навчальних закладів, усіх, кого цікавлять актуальні проблеми синтаксису української мови.
Категорія комунікативної інтенції в українській мові
Keywords: Комунікативна інтенція, міжрівнева категорія, мовець, когнітивно-ментальні інтенції, комунікативно-модальні інтенції, суб’єктив¬но-модальні інтенції, дискурсивно-жанрові інтенції, метакомунікативні інтенції, модально-інтенційні висловлення, еквіваленти речення, дискурс, текст.