ПРОФІЛАКТИКА БУЛІНГУ В РОБОТІ З ДІТЬМИ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ - Кравченко, Інна Вікторівна (My University, 2022)
Міжнародна організація охорони здоров’я з періодичністю проводить моніторинг різних проявів поведінки школярів, які впливають безпосередньо на їх здоров’я. Булінгу, як одному із важливих аспектів дослідження приділяється особлива увага. У 2019 році відбувся значний прорив у превентивній роботі з профілактики різних форм насильства – Україна внесла зміни до законодавства стосовно міри відповідальності за здійснення так і за замовчування чи прикриття проявів булінгу. На сучасному етапі розвитку українського суспільства проблема булінгу є надзвичайно актуальною та значимою. Останніми роками визнано поширення в освітній практиці такого явища, як шкільний булінг. Це соціальна проблема всього світу протягом останніх ста років, однак вона ще й досі не вивчена. Перші публікації в Україні з’явилися 2005 р. Це стало ще одним каталізатором впровадження та посилення уваги у закладах загальної середньої проведення різноманітних заходів з метою протидії реального явища – булінгу. Вирішення означеної проблеми потребує дієвих ідей та висококваліфікованих фахівців. Варто зауважити, що саме у закладі освіти перебуває значна кількість дітей та підлітків, які проводять там левову частку свого часу, де вони не тільки навчаються, але й соціалізуються, розвиваються та проходять психо-фізіологічні етапи становлення особистості та пізнання самих себе. Важливою є не просто профілактика булінгу у теорії чи запровадження певних заходів протидії, а саме ідентифікація даної проблеми як педагогічними працівниками закладу освіти, так школярами та батьками. Тому надважливо створити відповідне сприятливе шкільне середовище не лише для боротьби з таким насильством як булінг, але й для профілактики проявів відповідної поведінки серед школярів.