ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ ЗА 2017-2019 РОКИ (НА ПРИКЛАДІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ) - Fedyshyn, Maiia; Viknianska, Anastasiia (ТОВ "ДКС Центр", 2021)
У статті розглянуто важливість соціального страхування та його матеріальну базу – Фонд соціального страхування. Проаналізовано джерела формування фінансових ресурсів та витратну частини бюджету Фонду соціального страхування, що спрямовуються на підтримку матеріальної захищеності застрахованих осіб задля забезпечення стабільності системи соціального страхування. Виявлено, що серед складових дохідної бази бюджету Фонду (страхових внесків; суми фінансових санкцій; сум не прийнятих до зарахування витрат страхувальника за соціальним страхуванням; доходів від розміщення тимчасово вільних коштів, капіталізованих платежів; доходів від реалізації майна, придбаного за рахунок коштів Фонду; добровільних внесків та інших надходжень) домінантним джерело є єдиний соціальний внесок. Основними напрямами використання коштів Фонду є матеріальне забезпечення та соціальні послуги; страхові виплати; страхові витрати на медичну та соціальну допомогу; випадки по виконанню обов’язків страховика; капітальні видатки.
Keywords: фінансове забезпечення; соціальне страхування; Фонд соціального страхування; доходи; видатки