Психологічні та особистісні характеристики управлінської діяльності студентів-членів студентського самоврядування - Шутак, Наталія (My University, 2022)
Сьогодні Україна ставить перед собою мету, яка передбачає інтеграцію до європейського простору. Варто зауважити, що досягнення такої мети можливе за умов демократизації усього українського суспільства. Важливим при цьому є спрямування на європейські цінності. А задля того, щоб відбулася незворотність демократичних процесів, наша держава має потребу у набутті усіма соціальними інститутами, у тому числі і вищими закладами освіти насамперед відповідних демократичних цінностей. Саме така потреба зумовлює актуальність дослідження. У ХХ столітті наша держава як частина минулої соціалістичної системи розпочала епоху демократії, яка набула свого еволюційного розвитку при переході до наступного століття. У наш час крокування у бік демократії набуло швидких темпів і глобального масштабу. Об’єкт дослідження – управлінська діяльність студентів в умовах вищого закладу освіти. Предмет дослідження – психологічні та особистісні характеристики студентів – членів студентського самоврядування. Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні та емпіричній перевірці психологічних особливостей студентів, які здійснюють управлінську діяльність у складі студентського самоврядування закладу вищої освіти. Гіпотеза дослідження базується на припущенні про те, що: – потреба у функціонуванні студентського самоврядування зумовлюється специфікою віку, етапом соціалізації та особливостями функціонування освітнього закладу; – участь у студентському самоврядування забезпечується наявністю у студентів відповідних психологічних якостей та характеристик, що формують у них потребу в активній лідерській діяльності в умовах вищого закладу освіти.
Keywords: організаційна психологія; управлінська діяльність; студентське самоврядування