ФОРМУВАННЯ ОБРАЗНОГО МИСЛЕННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБАМИ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА - Горопяк, Олена Василівна (My University, 2021)
Актуальність дослідження. Ключовими питанням художньої освіти в умовах сучасності є формування духовної культури особистості, культивування духовних здібностей. І в цій справі, як відомо, найважливіша роль відводиться мистецтву. Мистецтво служить суспільству, несе свідомості людини норми моралі і еталони краси, моральні і духовні цінності. Саме тому серед безлічі функцій мистецтва в системі освіти найважливішою визнається його виховуюча функція. Невичерпне багатство духовного досвіду, накопиченого людством, що знайшов віддзеркалення в мистецтві, стає надбанням далеко не кожної людини. Якщо при сприйнятті витворів мистецтва не досягається їх розуміння, якщо при цьому почуття не приходять в хвилювання, важко говорити про дію морального і духовного потенціалу мистецтва на свідомість людини. А раз мистецтво не стає частиною життя, чи можна говорити про оволодіння духовним досвідом, що міститься в нім, і використанні цього досвіду в пізнанні дійсності, в побудові власної стратегії життя.