ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ СУДІВ У ДЕРЖАВІ ІЗРАЇЛЬ - Krainii, Pavlo (My University, 2025)
Держава Ізраїль є прикладом успішної імплементації провідних європейських та закордонних практик розвитку державних інститутів. Під впливом невпинного ідейного руху який об’єднав представників єврейського народу на землі яка століттями знаходилась під владою різних країн, по завершенню Другої світової війни та збігу цілої низки геополітичних факторів державним ліде- рам вдалось використати момент та проголосити незалежність ізраїльської держави. Того ж дня новостворена країна зіткнулась із безпрецедентною загрозою в особі коаліції арабських держав які впродовж першої війни за незалежність зазнали поразки. Не вдаючись у подробиці перших років виборювання свого права на існування зазначимо лише що наявність потужної правової основи що була сформована за час правління Османської та Бри- танської імперій, Ізраїль, згодом. створив унікальну за своїми характеристиками судову систему. У нашому дослідженні ми зупинимось на аналізі чинного законодавства яким забезпечується правове регулювання усієї судової системи Держави Ізраїль. Виокремлено кілька факторів які вплинули на формування сучасної судової системи та її місця у механізмі стримувань та противаг які дозволя- ють країні, яка із початку здобуття своєї незалежності постійно перебуває у стані війни із сусідніми країнами дотримуватись високих стандартів незалежності, кваліфікованості та неупередженості. По-перше, відсутність писаної Конституції визначила на десятиліття вперед постійну конфрон- тацію між виконавчою та судовою гілками влади що дозволило створити судову систему яка ви- ступає у якості дієвого механізму контролю за діяльністю не лише виконавчої, але й законодав- чої гілок влади. По-друге, професійний корпус суддів формувався з-поміж вихідців зі Східної та Західної Європи, Сполучених Штатів Америки які отримали належну юридичну освіту. По-третє, вплив доктрини «загального права» що була невід’ємним цивілізаційним фактором під час дії бри- танського мандату на території тодішньої Палестини всього за кілька десятків років дозволила сформувати не лише основу правової системи нової незалежної держави, але й системи судової. По-четверте, наперекір суттєвим законодавчим змінам у правовому регулюванні судової системи після подій 2023 року та намаганню обмежити її незалежність, Верховний суд Ізраїлю, вперше у своїй історії прийняв рішення яким визнав таким що не відповідає конституційним засадам закон про реформу судової системи.
Keywords: Держава Ізраїль; судова система; суди; Основний закон; судоустрій; правовий статус