Особливості співпраці України з Міжнародним Валютним Фондом. - Островська, Н.; Косач, І. (Науковий вісник Одеського національного економічного університету, 2022)
У статті визначено, що активізація зовнішньополітичної діяльності України передбачає її участь у міждержавних об’єднаннях. Визначено необхідність для економіки України міжнародного кредитування у рамках програм співробітництва з Міжнародним валютним фондом. Досліджено етапи співробітництва України з МВФ. Надано пропозиції подальшого їх розвитку в умовах глобалізації і можливі наслідки від цього. Окреслено основні переваги та недоліки співпраці України з МВФ. Визначено, що до позитивних аспектів співпраці з МВФ щодо забезпечення економічного суверенітету України належать: зниження ризиків у банківському секторі, зниження інфляції, внутрішня та зовнішня стабільність, стабілізація та підтримка обмінного курсу, підтримка певної стабільності на рівні національної валюти та покриття дефіциту бюджету. Встановлено, що водночас співпраця з МВФ означає ймовірність негативних моментів, зокрема кошти МВФ не можна витрачати на структурні реформи, а збільшення державного боргу може призвести до нездатності уряду його обслуговувати
Keywords: міжнародний валютний фонд (МВФ), міжнародне кредитування, зовнішній борг, платоспроможний попит, транш