ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ДАНИХ ГЕОПОРТАЛУ – ”НОРМАТИВНА ГРОШОВА ОЦІНКА ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК” ЗАСОБАМИ ГІС MAPINFO (НА ПРИКЛАДІ ТЕРИТОРІЇ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ) - Гаврилюк, Павло Ігорович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2020)
Грошова оцінка земель проводиться з метою регулювання відносин при передачі землі у власність, під заставу, спадщину, при купівлі-продажу земельної ділянки та права оренди, даруванні, обліку сукупної вартості основних засобів виробництва, визначенні ставок земельного податку, визначенні розміру внеску в статутні фонди акціонерних товариств та інших підприємств, ціноутворенні. Викладене обумовлює необхідність проведення грошової оцінки земель усіх категорій, і зокрема, земель сільськогосподарського призначення. Дані грошової оцінки земель служать початковою базою для реалізації державної політики ціноутворення та оподаткування. Тому здійснення робіт щодо визначення показників грошової оцінки є вкрай актуальними і необхідними. Підходи до нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, які були закріплені постановою Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995 року № 213, не дозволяли здійснювати об’єктивну актуалізацію її показників, оскільки не враховували зміни в економіці та системі сільськогосподарського землекористування, що відбулися за час здійснення земельної реформи в сільському господарстві. Тому не виникає сумніву у необхідності врахування зазначених змін та удосконалення методичних підходів до оцінки земель сільськогосподарського призначення
Keywords: ГІС, ГЕОПОРТАЛ,