Взаємозв’язок персональної ресурсності та соціально-психологічної адаптованості осіб дорослого віку в умовах воєнного часу. - Драгус, Маріанна Олександрівна (My University, 2023)
В умовах військового стану, суспільство зіткнулося зі складними та серйозними випробуваннями, що потребують персональної ресурсності та соціально-психологічної адаптованості осіб дорослого віку в умовах воєнного часу. Магістерська робота присвячена теоретичному обґрунтуванню та емпіричному дослідженню персональної ресурсності та соціально психологічної адаптації осіб дорослого віку в умовах воєнного часу. У ході проведеного емпіричного дослідження були вивчені показники рівня персональної ресурсності, структурні елементи соціально-психологічної адаптації, загальний рівень та складові життєстійкості. Отримані результати показують, що більшість досліджуваних має середній та високий рівні ресурсності, що свідчить про їх здатність ефективно володіти та відновлювати персональні ресурси. Такі особи проявляють більшу стресостійкість, здатні досягати успіху та задоволення в житті. Отримані результати також дають можливість констатувати, що виявлений баланс між надбаннями та втратами персональних ресурсів запобігає виникненню емоційного та професійного вигорання у цієї категорії; підтримка актуального балансу між професійними та життєвими розчаруваннями й досягненнями може бути умовою його попередження. Виявлені сильні позитивні зв’язки між рівнем адаптації та самоприйняттям, прийняттям інших, емоційним комфортом, інтернальністю, прагненням до домінування; зв’язки між загальним рівнем ресурсності та компонентами соціально-психологічної адаптації. Такі результати свідчать про те, що високий рівень ресурсності може сприяти позитивному ставленню до життя, здатності до адаптації, контролю над ситуаціями і готовності до ризику Іn the conditions of martial law, society has faced difficult and serious challenges, which require personal resources and social-psychological adaptability of adults in wartime conditions. The master's thesis is devoted to theoretical substantiation and empirical research of personal resources and social-psychological adaptation of adults in wartime conditions. In the course of the conducted empirical research, indicators of the level of personal resources, structural elements of social-psychological adaptation, the general level and components of vitality were studied. The obtained results show that the majority of the researched has an average and high level of resourcefulness, which indicates their ability to effectively own and restore personal resources. Such individuals show greater stress resistance, are able to achieve success and satisfaction in life. The obtained results also make it possible to state that the identified balance between gains and losses of personal resources prevents the occurrence of emotional and professional burnout in this category; maintaining an actual balance between professional and life disappointments and achievements can be a condition for its prevention. Strong positive relationships were found between the level of adaptation and self-acceptance, acceptance of others, emotional comfort, internality, and the desire to dominate; connections between the general level of resourcefulness and components of social-psychological adaptation. Such results indicate that a high level of resourcefulness can contribute to a positive attitude to life, ability to adapt, control over situations and readiness to take risks