Костюк Я.П. Візантійська наука і освіта в епоху Палеологів - Костюк, Ярослав Павлович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
В магістерській роботі розглядається низка питань, пов’язаних з висвітленням і комплексною характеристикою специфічних ознак ромейської науково-освітньої галузі, яка набула дидактизованих гуманістичних рис за врядування в Імперії династії Палеологів (друга половина ХІІІ – перша половина XV ст.). Крім того, в роботі так само вивчаються й визначаються пріоритетні напрямки розвитку візантійського просвітництва, переважно орієнтовані на православні духовно-етичні та естетичні ідеали, поширені в тогочасному східноримському соціумі, із врахуванням ідейних й світоглядних (ментальних) домінант, носіями і виразниками котрих були імперські інтелектуали. Окрема увага приділяється аспектам і тенденціям, притаманним візантійському освітньому процесу, який на межі ХІІІ-ХIV ст. зазнав доволі суттєвих змістових трансформацій, що грунтувались на системних кризових явищах і стали наслідком загальнодержавної стагнаційної симптоматики.
Keywords: Східна Римська імперія; Візантія; династія Палеологів; ромейська наука; ромейська освіта і дидактика; візантійська школа та просвітництво; візантійський гуманізм