Сучасні тенденції розвитку барної справи у світі та в Україні. - Манзюк, Оксана Степанівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Манзюк О.С. Сучасні тенденції розвитку барної справи у світі та в Україні. Кваліфікаційна робота першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 242 «Туризм», ОПП «Готельно-ресторанний сервіс та туроперейтинг» кафедри географії та менеджменту туризму Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2026 В роботі розкрито сутність, функції та роль барної справи у сфері гостинності як важливої складової сучасної індустрії сервісу та дозвілля. Проаналізовано класифікацію барів та особливості організації їх діяльності залежно від формату, концепції та цільової аудиторії. З’ясовано теоретичні підходи та методи дослідження сучасних тенденцій розвитку барної справи. Проаналізовано світовий досвід розвитку барної індустрії та сучасні тренди барного бізнесу, зокрема experience economy, діджиталізацію, розвиток крафтових і безалкогольних сегментів. Досліджено сучасний стан і особливості розвитку барної справи в Україні з урахуванням впливу економічних, соціальних та воєнних чинників. Проведено порівняльний аналіз світових і вітчизняних тенденцій розвитку барної справи, що дозволило визначити ключові відмінності та спільні напрями розвитку. Розроблено концепцію впровадження сучасних світових трендів у діяльність барних закладів України, сформовано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності їх функціонування. Оцінено економічну та маркетингову ефективність запропонованих заходів, визначено їх потенційний вплив на розвиток конкурентоспроможності барних закладів.
Keywords: Барна справа, індустрія гостинності, бари, коктейльна культура, HoReCa, сучасні тренди, маркетинг, діджиталізація.