Цитохромоксидазна активність у мітохондріальній фракції нирок щурів за умов різної забезпеченості раціону нутрієнтами - Гриненьків, Зоряна; Voloshchuk, Oksana (My University, 2021)
На сьогодні залишається актуальним дослідження впливу незбалансованого харчування на метаболічні процеси в організмі. Нирки є одними з найбільш метаболічно активних органів, багатих на мітохондрії. Порушення процесів енергозабезпечення у мітохондріях призводить до канальцевої дисфункції, що розглядається як одна із основних причин виникнення та прогресування цілої низки захворювань нирок. Відомо, що у нирках інтенсивно відбуваються процеси продукування АТФ, необхідної для забезпечення біосинтетичних процесів, виділення кінцевих продуктів метаболізму, реабсорбції, підтримання електролітного та водно-сольового балансу. Тому питання механізмів порушення енергетичного гомеостазу, наслідком чого можуть стати зміни функціональної активності нирок, за умов нутрієнтного дисбалансу залишається відкритим
Keywords: нутрієнти; мітохондрії; нирки