Особливості адаптації дітей старшого дошкільного віку з порушеннями мовлення до навчання в школі - Бреник, Лілія Миколаївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто теоретико-методичні основи адаптації дітей старшого дошкільного віку до навчання в школі в умовах мовленнєвих порушень; описано психолого-педагогічні чинники шкільної готовності; визначено вплив різних форм мовленнєвих недорозвитку на когнітивну, емоційну й соціальну сферу дитини. У дослідженні застосовано комплексну методику оцінювання рівня адаптації, що включала спостереження, тести, експертні карти й аналіз поведінкових реакцій. Доведено, що тяжкість мовленнєвого порушення статистично пов’язана з рівнем розвитку вербальної пам’яті, мовленнєвого планування та емоційної стабільності (p < 0,05). Розроблено практичні рекомендації для педагогів, логопедів і батьків щодо створення індивідуальних програм підтримки, упровадження ігрових методик та інтегрованих логопедично-когнітивних занять. Зазначено, що ефективна адаптація можлива лише за умов партнерської взаємодії педагогів, логопеда й родини, спрямованої на розвиток внутрішнього мовлення, саморегуляції та позитивної навчальної мотивації.
Keywords: емоційна стабільність; логопедична робота; когнітивний розвиток; шкільна готовність; мовленнєві порушення; адаптація