Особливості оцифрування водних об'єктів за допомогою сучасних технологій (на прикладі території Румунії) - Гаїна, Максим Дмитрович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Ця магістерська робота спрямована на вивчення сучасних ГІС-технологій, які застосовуються для оцифрування водних об’єктів на території Румунії. Використання програм QGIS 3.28.10 та Digitals XE забезпечує можливість аналізу просторово-часових змін, зумовлених як природними, так і антропогенними впливами, а також дозволяє оцінити стан водних ресурсів. Основна мета дослідження полягає у розробці методології оцифрування та проведенні аналізу змін у морфології русел, процесах берегової ерозії й рівнях забруднення вод. У роботі розглядаються природні умови досліджуваного регіону, особливості векторизації та дешифрування водних об’єктів. Просторово-часовий аналіз, виконаний у рамках роботи, може слугувати основою для розробки адаптаційних стратегій у відповідь на кліматичні зміни, вдосконалення управління водними ресурсами та мінімізації впливу антропогенних факторів.
Features of water objects digitization using modern technologies (based on the territory of Romania)
Keywords: водні об’єкти; ГІС; оцифрування; QGIS; Digitals XE; просторово-часовий аналіз