ВІДБІР БДЖОЛИНОГО ОБНІЖЖЯ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ПРОДУКТИВНІСТЬ БДЖОЛИНИХ СІМЕЙ - Боршевич, Дімітріос (My University, 2025)
Дана робота досліджує ефективність відбору пилкового обніжжя та породний склад бджолиних сімей Apis mellifera на пасіках (присадибна ділянка та фруктовий сад) Чернівецької області. Проведено порівняльний аналіз обсягів зібраного пилку та його впливу на динаміку розвитку колоній. Результати показали, що відбір пилку незначно впливає на загальний розвиток сімей та їхню продуктивність завдяки компенсаторній інтенсифікації збору. Аналіз підтвердив відсутність чистих ліній Apis mellifera на дослідній пасіці, виявивши наявність гібридів Apis mellifera carnica (карпатський екотип) та Apis mellifera caucasica.
Keywords: пилок; ефективність; гібридизація; пасіка; лінії