Методологія та організація наукових і прикладних досліджень у маркетингу - Бабух, Ілона (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2024)
Сучасна наука та наукові дослідження стали ключовою сферою життєдіяльності людства в умовах сьогодення. Система науково-технічного прогресу висуває свої вимоги, визначаючи важливість застосування наукових досліджень як головного компонента навчання фахівців у системі вищої освіти. Тож актуальним стає методичне забезпечення процесу навчання, спрямоване на засвоєння студентами необхідних теоретичних і практичних знань для проведення наукових досліджень. Цей процес суттєво сприяє формуванню системності та логічності професійних знань, розвитку творчого мислення і цілеспрямованості в їхній майбутній професійній діяльності, адже в сучасних умовах вища освіта повинна виховувати не лише фахівців, але й креативних спеціалістів зі значним творчим потенціалом. Вони мають бути оснащені сучасною методологією наукових досліджень, уміти чітко орієнтуватися в потоці наукової інформації та швидко знаходити раціональні й ефективні рішення. Науково-дослідна діяльність у вищих навчальних закладах України згідно із Законом України «Про вищу освіту» виступає як невід’ємна складова освітнього процесу. Адже вимогою даного закону є органічне поєднання теоретичного навчання з науковою діяльністю, впровадження наукових досліджень у педагогічну практику, безпосередня участь здобувачів вищої освіти в науково-дослідній роботі, участь у наукових конференціях, семінарах тощо. Сучасний спеціаліст повинен мати не лише глибоку й якісну професійну підготовку, але і системні знання, які відповідають поточному етапу розвитку науки у його професійній сфері. З цього випливає, що він має вміти ефективно шукати, накопичувати та аналізувати інформацію, формувати логіку наукових пошуків, ретельно аналізувати результати наукових досліджень і належним чином оформляти їх. Також важливо 8 вміти підготовляти презентаційні матеріали, статті та інші публікації для подальшого публікування. Запропонований навчальний посібник містить матеріали, які охоплюють усі аспекти наукової діяльності студентів у вищих навчальних закладах. Вважаємо, що послідовність і логіка викладу матеріалу в посібнику найбільш зручна для здобувачів вищої освіти. Ця логічно побудована та тактично послідовна структура розділів свідчить про те, що матеріал буде сприйматися студентами оптимально та систематично. Використовуючи цей посібник, майбутні магістри матимуть можливість не лише поглибити свій рівень розуміння наукової роботи, засвоїти нові професійні знання, але й успішно використовувати їх у розв'язанні конкретних життєвих ситуацій. Авторка виражає щиру подяку рецензентам даного навчального посібника – проректору з науково-педагогічної роботи Полтавського університету економіки і торгівлі, доктору економічних наук, доценту Манжурі О.В. та кандидату економічних наук, доценту кафедри економіки підприємства, обліку і аудиту Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Радзіховській Ю.М.