Взаємозв'язок між задоволеністю життям та посттравматичним зростанням у аспіранітів в умовах війни в Україні - Щотка, Оксана Петрівна; Андрєєва, Ярослава Федорівна (Організаційна психологія. Економічна психологія, 2022)
Актуальним в умовах війни в Україні є дослідження особистісних чинників подолання наслідків негативного впливу травматичних подій на життя та навчально-наукову діяльність аспірантів. Мета даної роботи - емпірично встановити характер взаємозв’язку між задоволеністю життям та посттравматичним зростанням у аспірантів в період відновлення навчання після деокупації регіону. Методи, які використовувались в роботі. Наративне інтерв’ю «Вплив стресу війни на ваше життя», комплекс психодіагностичних методик, таких як: «Госпітальна шкала тривоги і депресії» (Zigmond & Snaith); «Шкала задоволеності життям» (Diener, Emmons, Larsen, Griffin); «Шкала посттравматичного зростання» (Tedeschi & Calhoun). Зібраний якісний матеріал підлягав контент - аналізу за заздалегідь визначеними критеріями. Для статистичної обробки даних застосовано кореляційний аналіз методом Пірсона. Встановлено помірний позитивний зв’язок між задоволеністю житт ям та інтегральним показником посттравматичного зростання особистості; виявлено тісний значущий зв’язок задоволеності життям зі здатністю до посттравматичного зростання у сферах «цінність життя» та «цінність відносин». Висновки. Психологічна підтримка аспірантів в умовах війни має бути спрямована водночас на підтримку ресурсів відновлення та ресурсів зростання: продуктивних копінгів, прийняття реальності, позитивної реінтерпретації травматичного досвіду.
Keywords: травматична подія, відновлення, посттравматичне зростання, задоволеність життям, копінг-стратегії, трансформація особистості, аспіранти