А. Жуковський як історик та популяризатор знань про Україну - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Мета статті – проаналізувати внесок А.Жуковського в розвиток історичної науки, узагальнити його доробок на ниві вивчення окремих аспектів історії України, популяризації її за рубежем. Використано методи дослідження: просопографічний, біографічний, історико-порівняльний, історико-типологічний, історико-генетичний. Наукова новизна. Розширюються знання про історичні погляди А.Жуковського, його внесок у студіювання минулого, зокрема, Буковини, поглиблення знань з історії української церкви, популяризації минувшини України за кордоном. Висновки. А.Жуковський став яскравим представником української історичної науки другої половини ХХ – початку ХХІ ст. Помітною була його діяльність як редактора видань, а згодом і голови Наукового товариства ім. Шевченка в Європі. Він зробив великий внесок у формування української концепції історії Буковини, обґрунтувавши засади національного відродження у краї. Надзвичайно актуальні його погляди на історію української церкви, питання церковної єдності. Неабияку цінність мають археографічні напрацювання дослідника. Як подвижник популяризації історії України за кордоном, А.Жуковський став ініціатором низки відповідних проектів, орієнтованих на громадськість держав Європи та Північної Америки. Після проголошення незалежності України чимало зробив для поширення історичних напрацювань діаспори на Батьківщині.
Keywords: Жуковський, історія України, Буковина, українське національне відродження, українська церква.