Аналіз гідрологічного режиму р. Прут в межах України - Арделян, Анастасія Віталіївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У бакалаврській роботі комплексно розглянуто природні умови формування стоку річки Прут у межах України, зокрема геолого-геоморфологічні, кліматичні, гідрографічні, ґрунтово-рослинні чинники. Охарактеризовано гідрологічну вивченість басейну Прута, наведено опис основних гідрологічних постів і проаналізовано джерела гідрологічної інформації, які були використані у практичній частині дослідження. Проведено графічний та статистичний аналіз багаторічних рядів середньомісячних, середньорічних та добових витрат води в місті Чернівці. Визначено основні тенденції змін стоку, виділено фази підвищеної та зниженої водності на основі різницевої інтегральної кривої. Виявлено сезонну і багаторічну циклічність гідрологічних процесів, розглянуто особливості формування паводків та повеней. Особливу увагу приділено проблемам гідрологічних небезпек у басейні річки Прут, проаналізовано сучасний стан захисної інфраструктури, окреслено основні напрями її вдосконалення. Отримані результати можуть бути використані для подальшого наукового дослідження, розробки регіональних гідропрогнозів і планування заходів із захисту територій від небезпечних водних явищ.
Analysis of the hydrological regime of the Prut River within the territory of Ukraine
Keywords: річка Прут; стік; водний режим; гідрологічна небезпека; паводки; циклічність; басейн; гідропости; Україна