Джерела податкового права ЄС як цінність. - Vdovichena, Lidiia (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича., 2024)
Різноманітність податкових макросистем (що входять у систему правопорядку ЄС) неминуче демонструє, що наявна варіативність податкового законодавства відмінна і специфічна для кожної системи права (для кожної держави-члена ЄС). Це, безумовно, відповідає логічним юридичним наративам, які і є притаманними принципам і базовим цінностям соціальної спільноти. Тому тут не може бути застосована процедура повної беззаперечної аналогії, що призвело б до експорту інститутів або правових категорій з однієї системи права в іншу правову систему. Очевидно, що джерела податкового права мають тенденцію набувати суттєво різних конотацій у кожній юрисдикції держави-члена ЄС, що зумовлено правилами розподілу регулятивних повноважень між різними інституційними центрами. Саме порівняння норм, що походять із джерел, які належать до різних правопорядків, визначає проблему встановлення критерію розмежування можливих конфліктів, а отже, і логіку співіснування плюралізму правопорядків держав-членів ЄС, унаслідок чого такий стан речей поширюється і на податкове права.
Keywords: податкове право; податкове право ЄС; джерело права ЄС; первинне право ЄС; вторинне право ЄС; Директиви ЄС; установчий договір ЄС