Правове регулювання адміністративних процедур в Україні - Юрійчук, Ілля Васильович (Підприємництво, господарство і право, 2020)
У статті досліджується поняття «адміністративна процедура», сучасний стан правового регулювання норм адміністративно-процедурного права, та аналізуються питання необхідності та значимості правового регулювання адміністративних процедур в Україні на прикладі нещодавно схваленого проекту закону «Про адміністративну процедуру». Одним із викликів сучасного суспільства є потреба у захисті прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб, зокрема і у сфері надання адміністративних послуг. Відсутність нормативного регулювання адміністративних процедур в Україні унеможливлює вироблення ефективних механізмів надання якісних адміністративних послуг. Окреслена проблематика вимагає якісно нових підходів до їх теоретичного та практичного обґрунтування. Встановлено, що під адміністративною процедурою ми розуміємо нормативно закріплений алгоритм (порядок дій для досягнення результату) розгляду та вирішення органами публічної адміністрації індивідуальних адміністративних справ, що здійснюється з метою сприяння реалізації та захисту прав, свобод та законних інтересів фізичних та юридичних осіб та забезпечення верховенства права в українському соціумі. На даний час загалом в Україні правове регулювання адміністративних процедур прямо чи опосередковано регулюється Конституцією України, законами та іншими численними нормативно-правовими актами. Саме з метою забезпечення правового регулювання адміністративних процедур, Кабінет Міністрів України знову схвалив проект Закону України «Про адміністративну процедуру», розроблений Міністерством юстиції, який має стати рамковим нормативно-правовим актом, що запровадить якісно новий рівень законодавчої регламентації процедур управлінської діяльності державних органів та захисту прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб у відносинах із державою. Загалом законодавчий розвиток інституту адміністративних процедур є надзвичайно перспективним напрямком для нашої країни, якщо ми бажаємо будувати демократичну і правову державу. При цьому заслуговує на підтримку обраний Україною шлях підготовки саме єдиного і загального законодавчого акта, який встановлюватиме та регулюватиме адміністративну процедуру.
Keywords: адміністративна процедура; правове регулювання; адміністративне провадження; публічна адміністрація; адміністративна реформа