КРОСМЕДІЙНІСТЬ - Василик, Любов Євгенівна (Видавництво Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2025)
Навчальний посібник з курсу «Кросмедійність» рекомендований для студентів IV курсу спеціальності «Журналістика», які навчаються за ОР «бакалавр». Розглянуто трансформаційні процеси, що торкнулися традиційних медіа; окреслено поняття «кросмедійність» та «конвергентна журналістика»; простежено світові та локальні тенденції розвитку медій, наслідки та перспективи конвергентних процесів та їхній вплив на щоденну діяльність журналіста. Охарактеризовано нові ролі сучасних журналістів, проаналізовано концепцію «універсального журналіста». Навчальний посібник дає розуміння основ створення мультимедійних текстів для різних кросмедійних платформ. Розглянуто сучасні формати новітніх редакційних структур, орієнтованих на виробництво контенту із застосуванням мультимедійних підходів і технологій, на підготовку мультимедійних публікацій в актуальних для сучасного медіаринку жанрах і форматах.
Keywords: кросмедійність; універсальний журналіст; медіаринок; контент; журналістика; конвергентна журналістика