ВПЛИВ ДИНАМІКИ КРОСФІТУ НА ЗАСТОСУВАННЯ ТЕХНІКО-ТАКТИЧНИХ ДІЙ В ЄДИНОБОРСТВАХ - Зорій, Я. Б.; Наконечний, І. Ю. (Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія 15: Науково-педагогічні проблеми фізичної культури /фізична культура і спорт, 2021)
Особливу популярність і привабливість в даний час отримали змагання повноконтактних поєдинків, в яких правилами дозволено використання ударів руками, ногами і прийомів боротьби. У змаганнях високого рангу зі змішаних видів бойових єдиноборств – чемпіонатах світу, Європи, Азії та Євразії беруть участь спортсмени більш 80 країн світу. Для досягнення високих спортивних показників спортсменам і тренерам доводиться долати все зростаючу конкуренцію на міжнародних турнірах різного рівня. У теперішній багаторічній системі тренувань це можливо лише за умови розробки та впровадження в систему підготовки спортсменів-єдиноборців, що використовують ударну і борцівську техніки в змагальних поєдинках, сучасних досягнень в організації тренувального процесу, його ефективного планування, застосування новітніх засобів і методів тренування і використання науково обгрунтованого підходу до процесу підготовки спортсменів зі змішаних єдиноборств. Тільки врахування усіх показників у цілому сприяє якісному здійсненню плану підготовки, дозволяє визначити характер підготовки спортсмена і своєчасно внести корекцію в тренувальний процес. Специфіка видів спортивних єдиноборств, в яких дозволено застосування ударів руками, ногами і прийомів боротьби характеризується тим, що високих спортивних результатів можуть досягти спортсмени, які застосовують різну манеру ведення поєдинку, використовуючи переваги в розвитку фізичних якостей, технікотактичної підготовленості, морально-вольової підготовки. Зокрема, покращення фізичної підготовки здійснюється засобами кросфіту як цілісної системи багатофункціональних завдань для розвитку сили, витривалості й координації, систематичних тренінгів і правильного обладнання (тумби, навісне обладнання, стійки, помости, скакалки, канати, кільця – основне кросфіт обладнання). У процесі використання засобів кросфіту необхідно задіювати максимальну кількість м’язів. Систематичні заняття дозволяють розвинути силові якості й сприяють поліпшенню фізичної форми спортсменів змішаних єдиноборств.
The crossfit dynamics impact on fighters’ technical & tactical capabilities in ultimate full contact sports
Keywords: кросфіт, динаміка, змішані єдиноборства, панкратіон, прийоми, удари, поєдинок, силові якості, методика тренування