Пострадянська наука фінансового права: деякі підсумки і перспективи розвитку - Havrylyuk, Ruslana; Patsurkivskyy, Petro (Видавництво “Рута”, 2005)
Враховуючи те, що це фактично перша спроба спеціального наукознавчого аналізу науки фінансового права в пострадянський період її розвитку, з одного боку, а також надзвичайну складність і багатогранність даної проблеми, з іншого боку, автори не претендують на розкриття проблеми в цілому, а ставлять перед собою мету висловити деякі власні судження, узагальнення, оцінки і висновки з наступних аспектів даної проблеми: 1) деякі підсумки розвитку науки фінансового права; 2) необхідність і характер глибоких якісних змін у методологічному інструментарії науки фінансового права; 3) нова, відповідна пострадянській парадигмі фінансового права висхідна, системоутворююча категорія науки фінансового права.
Keywords: соціологічний розгляд правових явищ; історичний розгляд; догматична розробка норм права; система юридичних понять; соціологічне пояснення правових явищ; начала фінансового права