Кривого А.-М. Еволюція позиції України щодо Придністровського конфлікту - Кривого, Андре-Майкл (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Магістерська робота "Еволюція позиції України щодо Придністровського конфлікту" присвячена глибокому дослідженню трансформації підходів України до врегулювання Придністровського конфлікту з 1991 року до сучасного періоду. У роботі досліджуються ключові етапи української зовнішньої політики та безпекової стратегії щодо цього "замороженого" конфлікту, а також аналізуються фактори, що впливали на еволюцію української позиції. Зокрема, в роботі зроблено акцент на нейтральній позиції України, як посередника, у період 1991-1994 рр. з подальшим більш активним впливом української сторони, особливо після 2014 р., тобто після початку російської агресії.
Keywords: українська зовнішня політика; євроінтеграція України; миротворча діяльність; російська агресія; Придністровський конфлікт