Родові ознаки етатистської доктрини оподаткування - Havrylyuk, Ruslana (Київський регіональний центр Академії правових наук України, 2003)
Історичний досвід переконує, що етатизм як явище державної політики, суспільного життя та наукова доктрина відомі людству давно. Не є новим і те, що вони чинять на суспільний прогрес негативний вплив. Тим не менше і нині етатизм продовжує залишатися дійсністю, особливо у постсоціалістичних державах. Саме він визначає, зокрема, податково-правову доктрину України, робить податкову політику української держави не умовою успішного здійснення нею своїх функцій, а гальмом економічного та соціального розвитку.
Keywords: етатистська доктрина оподаткування; етатизм; юридичний позитивізм; суб'єкти податкових правовідносин; постсоціалістичний період; принципи основних прав і свобод людини і громадянина; абсолютизація фінансового інтересу держави