Неповага до суду в українському законодавстві. - Ostafiichuk, Liudmyla (My University, 2015)
Важливими умовами виконання судом функцій є авторитет суду, гідність і честь людей, які беруть участь у здійсненні судочинства та сторін у суперечці. Прояв неповаги до суду негативно впливає не лише на хід процесу, а й на виконання судом покладених на нього завдань щодо захисту прав і свобод людини і громадянина, громадського порядку та безпеки, а також позбавляє судовий розгляд його виховної ролі. У цій статті розглянуто поняття «неповага до суду» в чинному законодавстві України та зроблено акцент на відсутність окремого нормативно-правового акта, який би визначав повний перелік правопорушень, що підпадають під його визначення. Проаналізовано прояв неповаги до суду внаслідок відсутності правової культури та свідомості громадян. Зазначається, що підвищення довіри до судової влади може запобігти порушенням етичної поведінки учасників процесу.
СONTEMPT OF COURT IN THE UKRAINIAN LEGISLATION
Keywords: незалежність судді; неповага до суду; адміністративна відповідальність; повноваження; учасник процесу