Віртуальна ідентифікація сучасної людини - Чуйко, Галина; Зварич, Ігор; Чаплак, Ян (Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України, 2021)
Стаття присвячена теоретичному аналізу проблеми ідентифікації людини у мережі Інтернет та дослідженню феномену віртуальної ідентичності особистості. Прослідковуються перебіг процесу віртуальної ідентифікації особистості в Інтернет-просторі та шляхи створення віртуальної ідентичності. Досліджується феномен множинної ідентифікації людини в Інтернет-мережі, пов'язаний як з періодом анонімного існування Мережі та бажанням вивчити себе та свої можливості щодо оптимального представлення себе у віртуальному просторі, з одного боку, так і з відсутністю адекватного розуміння себе, своєї реальної ідентичності сучасною віртуалізованою людиною, з іншого. Констатується, що гра та комунікація у віртуальному просторі стають факторами формування віртуальної ідентичності, яка є одним зі свідчень трансформації ідентичності сучасної людини – представника інформаційного суспільства. Зроблено висновок, що в Мережі, частково – завдяки її анонімності, людина схильна маніпулювати враженням про себе. В результаті створюється не стільки віртуальна ідентифікація особистості, скільки множина образів-масок, симулякрів (які насправді лише приховують користувача, видаючи бажане за дійсне), за якими реальна ідентичність відсутня.
Keywords: реальна ідентичність, віртуальна ідентичність, мережева ідентичність, самопрезентація, самореалізація, множинна ідентифікація, трансформація ідентичності