Гендерний вимір безпекової політики країн НАТО - Шкутенко, Анастасія Віталіївна (My University, 2026)
У статті досліджено особливості формування та еволюції гендерного виміру безпекової політики Організації Північноатлантичного договору (НАТО). Проаналізовано ключові етапи інтеграції гендерної рівності у військові та цивільні структури Альянсу. Особливу увагу приділено механізмам реалізації міжнародного порядку денного «Жінки, мир, безпека» (WPS) та оновлених стратегічних документів НАТО. Визначено, як врахування гендерних аспектів і залучення жінок до процесів прийняття рішень підвищує оперативну ефективність оборонних структур, стійкість суспільств та спроможність реагувати на сучасні безпекові виклики. Окреслено значення впровадження стандартів НАТО з гендерної рівності для реформування сектору безпеки і оборони держав-членів та країн-партнерів, включаючи досвід України
Keywords: НАТО; гендер; безпекова політика; сектор безпеки і оборони; Україна