Кохан Д.А. Політичне маніпулювання в США під час президентської виборчої кампанії 2020 через призму російської пропаганди - Кохан, Дмитро (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню політичного маніпулювання в США під час президентської виборчої кампанії 2020 року через призму російської пропаганди та інформаційних операцій. У роботі розглянуто теоретико-методологічні засади дослідження політичного маніпулювання, пропаганди й інформаційної війни, уточнено понятійнокатегоріальний апарат, окреслено місце інформаційних операцій у структурі гібридної війни. Проаналізовано політичний контекст виборів 2020 року в США, особливості функціонування медіапростору та соціальних мереж, роль внутрішніх маніпулятивних технологій у виборчих кампаніях основних кандидатів. Окрему увагу приділено російській пропаганді як інструменту зовнішньої політики РФ, її наративам, каналам поширення та цільовим аудиторіям. На основі контент-аналізу, елементів дискурс- та наративного аналізу, кейс-стаді та івент-аналізу виявлено основні інформаційні операції Російської Федерації, спрямовані проти США у контексті виборів 2020 року. У роботі оцінено вплив російських інформаційних впливів на політичний процес у США, рівень довіри до інститутів влади, сприйняття результатів виборів, а також на міжнародні відносини та реалізацію національних інтересів України. Сформульовано висновки щодо ефективності російської пропаганди у виборчому процесі та запропоновано загальні підходи до посилення протидії подібним інформаційним загрозам з боку України та її міжнародних партнерів.
Keywords: політичне маніпулювання; російська пропаганда; інформаційні операції; президентські вибори США 2020; міжнародна безпека