Феномен “вивченої безпорадності” в умовах війни - Городиська, Сніжана Богданівна (My University, 2022)
На даний момент проблема феномену вивченої безпорадності є надзвичайно актуальною. Оскільки у зв’язку із сьогоднішніми подіями більшість осіб втратили почуття контролю над власним життям. Вони відчувають внутрішню безпорадність, не знають як їм діяти надалі і взагалі як жити. Передумовами щодо формування такого стану є певна втрата свободи, втрата контролю над власним життям, тривалий стрес, постійне почуття тривоги, зневіра у власних діях та у собі, стан пригніченості. Перебуваючи в стані безпорадності особистість вважає, що не має сенсу взагалі щось робити, через відсутність впевненості у завтрашньому дні. Тим самим особа своєю пасивністю та негативними думками може собі зашкодити. В умовах війни, життя багатьох осіб кардинально змінилося, зруйнувалися повсякденні алгоритми, розхиталося відчуття контролю над власним життям і подіями довкола. Через стрімку мінливість та непідвладність ситуації, наш мозок може перейти в режим пасивності. Що може викликати найбільшу небезпеку, а саме чим менша протидія онімінню, тим швидша втрата контролю над ситуацією. Важливо розуміти те, що вивчена безпорадність в умовах війни, може не тільки наражати нас на небезпеку, але й може виступати як інструмент психологічного впливу. Дія безпорадності буде збільшуватися в залежності від того, скільки часу людина перебуває в ситуації війни. Взагалі почуття безпорадності підтримується двома помилковими ідеями. Перша ідея про те, що ми ставимо перед собою глобальні цілі, які є недосяжними. Друга ідея по те, що ми знецінюємо ті дрібні кроки, які ми здатні зробити. Тобто особистість живе з думкою, що все неможливо, тому не має сенсу взагалі що-небудь починати. Вивчена безпорадність проявляється тим, що блокує у людини можливість впливати на ситуацію, викликає почуття депресії та апатії. Особистість оцінює будь-яке проявлення ініціативи, як безглуздість, кожна активність є 3 безперспективною. Появі та закріпленню феномену «вивченої безпорадності» сприяють негативні ситуації, які мають неконтрольований характер. Складні життєві події приймаються, як неминучість, доля, яку не можливо змінити та контролювати.