Професійний обов’язок нотаріуса як підстава його відповідальності. - Vdovichen, Vitalii; Vdovichena, Lidiia (матеріали міжнародної науково-практичної конференції, м. Запоріжжя, 23-24 квітня 2021 р. – Запоріжжя: Класичний приватний університет, 2021)
Професійна відповідальність нотаріуса знаходить свій прояв у застосуванні до особи, яка здійснює професійну діяльність на підставі ліцензії або дозволу уповноваженого органу на її здійснення, у випадку завдання нею шкоди третім особам при невиконанні або неналежному виконанні своїх професійних обов’язків, заходів державного примусу у вигляді санкцій (додаткових обтяжень), направлених на відновлення порушеної майнової та/або особистої сфери третьої особи. Особливий характер мети, призначення та способів реалізації професійної відповідальності визначає низку особливостей, притаманних лише цьому виду відповідальності. Комплексне поняття професійної відповідальності повинно досить чітко та точно характеризувати її місце в системі правових категорій. Аналіз професійного обов’язку свід¬чить, що поєднання правового та мораль¬ного у його змісті відбувається за принци¬пом морального обґрунтування норматив них приписів. Іншими словами, правовий аспект професійного обов’язку повинен базуватися на моральних засадах суспіль¬ного життя, відображати їх особливості у своїй структурі під час реалізації ци¬вільних правовідносин. Значний вплив на професійний обов’я¬зок нотаріуса справляє й обов’язок су¬спільний, який є уніфікованим і універ¬сальним щодо будь-якої професійної діяльності. Іншими словами, суспільний обов’язок не має будь-якого професійного забарвлення, він обумовлений нормами моралі, що існують у даному суспільстві та не залежить від будь-яких корпоратив¬них норм. Професійна відповідальність нотаріуса чітко пов’язана із нормативною його поведінкою. Адже здійснення своїх прямих визначених законодавством професійних обов’язків забезпечується як позитивними стимулами, так і негативними (відповідальність). Однак, сама ж природа професійної відповідальності нотаріуса є малодослідженою, оскільки переважна більшість наукових робіт основну увагу звертає на окремі види юридичної відповідальності, що створює своєрідну прогалину у регулюванні нормативної поведінки нотаріуса. Онтологічна природа професійної відповідальності нотаріуса виражена наступними моментами. Професійна відповідальність нотаріуса носить комплексний характер, оскільки виступає як системна правова категорія, і тому наділяється цілим комплексом специфічних ознак.
Keywords: нотаріус; професійна відповідальність нотаріуса; професійний обов'язок; нотаріальна юрисдикція