Development of venture philanthropy in Ukraine in the context of strengthening of the social responsibility of civil society organizations - Ткачук, Ірина Ярославівна (My University, 2020)
Стаття присвячена висвітленню венчурної філантропії у контексті посилення соціальної відповідальності неурядових організацій України. Висвітлено деякі існуючі підходи до інтерпретації змісту венчурної філантропії та обґрунтовано її основні відмінності від традиційного підходу до благодійності. Пояснено, що рання критика венчурної філантропії зумовлена головним чином нерозумінням її змісту та можливості застосування венчурних підходів у благодійних цілях. Автором обґрунтовано важливість застосування венчурного підходу до благодійності як такого, який допомагає вирішити основні причини існуючих у суспільстві проблем, подолання яких знаходиться у компетенції неурядових організацій. Враховуючи початковий етап розвитку венчурної філантропії в Україні, автором запропоновано запровадити її у поєднанні з краудфандинговим підходом. Такий механізм сприятиме не лише швидшому впровадженню венчурної благодійності у вітчизняну благодійну практику, а й значному зростанню соціальної відповідальності НУО.
Keywords: соціальна відповідальність, венчурна філантропія, громадські організації, організації соціального впливу, інвестор для впливу, громадянське суспільство, краудфандинг