Особливості функціонування домогосподарств та їх роль в соціально-економічному розвитку України - Бойда, Світлана; Kolosinska, Mariana (Ефективна економіка, 2020)
Метою написання статті було дослідження домогосподарства як одного з основних суб’єктів економічної системи; аналіз сучасного стану, тенденцій та проблем функціонування вітчизняних домогосподарств. У статті розглянуто основні показники, які характеризують розвиток домогосподарств; проведено аналіз динаміки сукупних ресурсів і сукупних витрат домогосподарств України за 2015-2019 рр. Виявлено, що створені на державному рівні стимули до зростання підприємницької діяльності і самозайнятості домогосподарств могли б дати позитивні наслідки для розвитку економіки. Досліджено масштаби та динаміку змін заощаджень вітчизняних домогосподарств; з’ясовано основні мотиви здійснення заощаджень домогосподарствами. Доведено наявність прямого безпосереднього зв’язку між розміром доходів та розміром заощаджень, а також проаналізовано сукупність другорядних факторів, які впливають на масштаби заощаджень. Розглянуто найбільш перспективні форми трансформації заощаджень домогосподарств у інвестиційні ресурси. На основі проведеного дослідження, запропоновано комплекс ефективних рішень щодо покращення соціально-економічного становища українських домогосподарств.
PECULIARITIES OF FUNCTIONING OF HOUSEHOLDS AND THEIR ROLE IN SOCIO-ECONOMIC DEVELOPMENT OF UKRAINE
Keywords: домогосподарство; сукупні ресурси; сукупні витрати; заощадження; інвестиційні ресурси; соціально-економічний розвиток