ФОРМУВАННЯ ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ УЧНІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ У ГУРТКАХ З ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА - Копчук, Людмила Іванівна (My University, 2022)
Проблему формування творчих здібностей особистості висвітлюють у процесі вивчення сутності творчості та творчої діяльності, які пов’язуються зі сприйняттям творів образотворчого мистецтва, їх оригінальним задумом виконання та втіленням отриманих вражень і уявлень у процесі творчості. В образотворчій діяльності здійснюється формування творчих здібностей учнів початкових класів. Формування творчих здібностей сприяє відкриттю кожної дитини того, що відповідає її вподобанням. Творчі здібності відносять до психологічних особливостей особистості, завдяки яким відбувається оволодіння образотворчою діяльністю. Важливим є визначення тих умінь, які необхідні для формування в молодших школярів відчуття свободи власних дій у творчості, здатність до прояву творчості, успішним здійсненням цієї діяльності. Вагоме значення проблеми формування творчості, розкриття та реалізація творчих здібностей особистості виокремлюються у нормативних документах, зокрема у Концепції Нової української школи. Гуртки з образотворчого мистецтва цілісно пов’язані з освітнім процесом, який здійснюється на уроках образотворчого мистецтва та базується на теоретичних знаннях і практичних навичках, які набуті учнями на уроках, сприяють значному полегшенню сприймання та розуміння навчального матеріалу з образотворчого мистецтва, допомагають молодшим школярам працювати за творчим покликом. Під час гурткової роботи керівник гуртка здатний до глибшого пізнання кожного гуртківця, може допомогти у самовизначенні та самовдосконаленні. Цінністю гурткової роботи є вирішення завдяки ним проблеми організації вільного часу молодших школярів, задоволення їхніх різноманітних інтересів, активізації пізнавальної та творчої діяльності учнів та ін. Здійснюючи активізацію творчості дітей, одночасно створюються умови для їхньої практичної діяльності.