Фактори, що впливають на формування злочинної поведінки жінок - Prodan, Tetyana (Підприємництво, господарство і право, 2020)
У статті автором на підставі проведеного аналізу встановлено, що на процес формування злочинної поведінки жінок впливають безліч суб’єктивних (внутрішніх) та об’єктивних (зовнішніх) факторів. Фактори, які впливають на формування злочинної поведінки жінок, можна поділити на такі групи: фізичні (температура повітря, дратівливі звуки, тиша); біологічні (спадкова агресивність, хвороба); соціальні (сім’я, виховання, освіта, культура, рівень матеріального забезпечення); психологічні (стрес, фрустрація, стан афекту, настрій, стан алкогольного сп’яніння). Аргументовано, що центральне місце у формуванні злочинної поведінки жінок відводиться саме внутрішнім факторам. Акцентується увага на тому, що на процес прийняття рішення та переробки інформації впливають фактори різного характеру. Залежно від індивідуальних особливостей особи та конкретної ситуації сприйняття фактори можуть сприяти формуванню злочинної волі у жінок. У свою чергу, на виникнення злочинного мислення можуть впливати фактори, які мають глибші корені, ніж це здається на перший погляд: закладення злочинного мислення у жінки може відбуватися ще у юному віці, а проявитися вже у зрілих роках. Зазначено, що одним із основних факторів, що впливає на формування злочинного мислення та подальшої злочинної поведінки жінок, є первинне мікросоціальне оточення, а саме її сім’я. Дитина на прикладі взаємин між членами родини навчається поведінки та форм відносин, які зберігаються у неї в підлітковому віці та в зрілі роки. Неправильне виховання в дитинстві, несприятливі умови та конфлікти у сім’ї ведуть до певних відхилень у психіці особистості, які підвищують можливість злочинної поведінки у жінки у зрілі роки. Встановлено, що злочинна поведінка жінки не може існувати без факторів, які впливають на формування у неї злочинного мислення та злочинної волі.
Factors influencing the formation of criminal behavior of women
Keywords: жінка-злочинниця; фактори; злочинна поведінка; суб'єктивні фактори; об'єктивні фактори